Jdi na obsah Jdi na menu
 


Celková sněhová pokrývka

Listopad

První sněžení nastalo v noci na 22. listopadu, kdy byl ráno slabý poprašek. Na konci měsíce již ležela 5 dnů souvislá sněhová pokrývka.

Prosinec

Když v zimě dorazí tlaková níže od jihu, stojí to v našem regionu občas za to. A potvrdilo se to i tentokrát. Velmi vydatné sněžení způsobovalo velké problémy v dopravě, na území našeho kraje byl i vyhlášen kalamitní stav. Ráno 3. prosince leželo 27 cm, což je suverénně nejvyšší prosincová výška sněhu v historii měření od roku 2013 a jedna z nejvyšších vůbec (lépe na tom byly pouze únor a leden 2013 - také níže od jihu). Zároveň i tak vysoké hodnoty patří mezi nejnižší v Jihočeském kraji, i v ČB bylo přes 40 cm a v podobné nadmořské výšce na Prachaticku i více jak půl metru. Sníh vydržel po první dekádu měsíce. Bílé bylo i ráno 23., pak ale přišlo rychlé oteplení a Vánoce byly opět na blátě. Souvislá sněhová pokrývka ležela ve 12 dnech.

Rok 2023 mohl skončit z hlediska sněhu katastrofálně, vše ale zachránil začátek prosince, kdy napadlo více sněhu než za zbylé měsíce dohromady. Leden a únor byly totiž téměř bez sněhu.