Jdi na obsah Jdi na menu
 


Atmosférické srážky

26. 4. 2015

Srážky atmosférické jsou soustava vodních částic vzniklé kondenzací či sublimací vodní páry v ovzduší ve stavu kapalném (déšť, mrznoucí déšť, mrholení, mrznoucí mrholení) nebo tuhém (sněžení, sněhové krupky, sněhová zrna, krupky, zmrzlý déšť, kroupy a ledové jehličky) padající nebo vznášející se v atmosféře nebo zdvižené větrem z povrchu země nebo usazené na předmětech na zemi či ve volné atmosféře (rosa, jíní, námraza a ledovka). Dle doby trvání padajících srážek rozlišujeme:

  • Trvalé charakterizované delší dobou výskytu s víceméně stálou intenzitou velkoplošných srážek (sníh, déšť apod.).

  • Občasné - jedná se o opakovaný výskyt srážek, přičemž přestávky mezi jednotlivými srážkovými jevy jsou relativně dlouhé (řádově hodiny). Tento výraz se používá jak u velkoplošných, tak i u konvektivních (přeháňky) srážek.

  • Přeháňky - období vypadávání srážek je poměrně krátké (řádově minuty, v některých případech i desítky minut). Intenzita srážek a množství oblačnosti poměrně rychle kolísá a mezi jednotlivými přeháňkami dochází nezřídka i k vyjasnění.

  • Četné - tento výraz se používá zejména u přeháněk, které se opakují v poměrně krátkých intervalech (řadově desítek minut).

  • Bez specifikace (např. .. postupně zataženo s deštěm...) - časově neurčená doba trvání a obvykle se používá při přechodu fronty.

 

Déšť jsou vodní srážky vypadávající z oblaků ve tvaru kapek větším než 0,5 mm nebo i menším, pokud jsou velmi rozptýlené. Vypadávají zpravidla z vrstevnaté oblačnosti.

Přeháňky jsou srážky s náhlým začátkem a koncem, rychlým kolísáním intenzity a obvykle krátkým trváním, vypadávající z kupovité (konvektivní) oblačnosti. Často při nich dochází k rychlému střídání velké oblačnosti s krátkým vyjasněním. Mohou z nich vypadávat sněhové krupky.

Mrholení jsou husté kapalné srážky složené z drobných kapiček o průměru menším než 0,5 mm vypadávající z nízké oblačnosti typu stratus nebo z mlhy.

Sněžení jsou srážky složené ze sněhových vloček nebo z ledových krystalků. Vypadávají obvykle z vrstevnaté oblačnosti.

Sněhové přeháňky jsou sněhové srážky vypadávající z kupovité (konvektivní) oblačnosti.

Intenzita srážek je množství atmosférických srážek spadlých za jednotku času, vyjadřuje se obvykle výškou vrstvy vody v mm za hodinu nebo výškou sněhu v cm za hodinu. Dle těchto kritérií rozlišujeme:

Intenzita Déšť (mm/hod) Sněžení (cm/hod)
• Velmi slabá Neměřitelné množství Jednotlivé vločky, které nepokrývají celý povrch země bez ohledu na délku trvání jevu
• Slabá Od 0,1 do 2,5 Do 0,5 cm - neovlivňuje dohlednost
• Mírná Od 2,6 do 8 Od 0,6 do 4 - dohlednost již mírně zhoršená
• Silná Od 8 do 40 Více než 4 - dohlednost zhoršená již na 500m
• Velmi silná Více než 40 Krátkodobé intenzivní sněhové přeháňky - dohlednost zhoršená pod 500m


 

V zimním období se setkáváme i s následujícími jevy (většinou nebezpečnými):

  • Ledovka – souvislá homogenní průhledná ledová vrstva s hladkým povrchem, která vzniká při mrznoucím mrholení nebo mrznoucím dešti, buď zmrznutím přechlazených vodních kapek (jsou v kapalném stavu i při teplotě pod bodem mrazu) při dopadu na zemský povrch nebo na předměty, jejichž teplota je záporná nebo těsně kolem nuly nebo zmrznutím nepřechlazených vodních kapek okamžitě po dopadu na zemský povrch nebo na předměty, jejichž teplota je výrazně záporná. Ledovka se tvoří na povrchu země, chodnících, vozovkách, na větvích i kmenech stromů, na drátech, stožárech apod.

  • Náledí - ledová vrstva pokrývající zemi, která vzniká a) jestliže nepřechlazené dešťové kapky nebo kapky mrholení později na zemi zmrznou; b) jestliže voda z úplně nebo částečně roztátého sněhu na zemi opět zmrzne; c) jestliže při provozu vozidel na silnicích a cestách sníh zledovatí. Formy náledí b) a c) bývají označovány termínem zmrazky.

  • Námraza – usazenina, která se tvoří rychlým zmrznutím přechlazených kapiček mlhy nebo oblaků, které se usazují na předmětech při teplotách v rozmezí od -1 do -10 °C.

  • Podobně se při teplotách nižších než -8 °C tvoří jinovatka, je tvořena křehkou ledovou usazeninou ve tvaru jemných jehel nebo šupin, kterou lze snadno odstranit poklepem.

  • Jíní (lidově šedivák, šedý mráz) – druh usazených tuhých srážek, který vzniká za jasných nocí kondenzací vodní páry z okolního vzduchu a jejím mrznutím na porostu a jiných předmětech (analogicky jako rosa, avšak při záporných teplotách), při dostatečně prochlazeném povrchu se může vytvořit i na vozovce.

  • Mrznoucí déšť (mrholení) – déšť (mrholení), jehož kapky okamžitě mrznou při dopadu na zemský povrch nebo na předměty. Při mrznoucím dešti dochází buď k namrzání přechlazených vodních kapek při dopadu na zemský povrch nebo na předměty, jejichž teplota je záporná nebo slabě nad 0 °C, nebo k namrzání nepřechlazených vodních kapek okamžitě při dopadu na zemský povrch nebo na předměty, jejichž teplota je výrazně záporná. Výsledkem je tvorba ledovky.

  • Sněhové jazyky (závěje) - akumulace sněhu na závětrných stranách terénních nebo jiných překážek vytvořená zvířeným sněhem, při intenzivním, resp. dlouhotrvajícím sněžení a větru. Rozlišení obou pojmů závisí na plošném rozsahu a výši navátého sněhu. Jako hraniční kritérium se bere cca 25 cm výšky a 2 m šířky.

chmi.cz