Jdi na obsah Jdi na menu
 


Teplota vzduchu

26. 4. 2015

Teplota vzduchu standardně se předpovídá teplota vzduchu ve 2m nad povrchem země ve stupních Celsia (°C). Pod pojmy nejnižší noční (minimální), resp. nejvyšší denní (maximální) teplota se chápe obvykle 3 až 4 stupňové rozpětí předpokládaných nejnižších nočních teplot v období od 19.00 do 7.00 hod., resp. nejvyšších denních teplot od 7.00 do 19.00 hod. Šířka teplotního rozpětí v předpovědi zhruba odpovídá teplotním rozdílům v příslušném regionu i míře nejistoty předpovědi. Při obvyklém denním chodu teploty vzduchu je nejnižších teplot dosahováno ráno kolem východu Slunce, nejvyšších odpoledne mezi 13. až 16. hodinou. Rozdíl mezi minimální a maximální teplotou se nazývá amplituda.

Přízemní minimální teplota je nejnižší teplota vzduchu měřená ve výšce 5 cm nad zemí za určitý časový interval, zpravidla noc a ráno. Přízemní mrazíky se vyskytnou, jestliže přízemní teplota vzduchu během noci a rána poklesne pod bod mrazu. Do předpovědi se uvádí jen ve vegetačním období, jestliže současně ve 2 m nad zemí se očekává teplota nad bodem mrazu.

Teplota v 1000m na horách je nejvyšší denní teplota (od 7.00 do 19.00 hod. pro den předpovědi) pro horské oblasti ležící v nadmořské výšce 1000 m nad mořem (nikoliv v 1000m ve volné atmosféře). Tato teplota je více než ostatní teplotní údaje orientační a proto se často uvádí slovem "kolem".

Inverzní situace je synoptická situace, při níž teplota vzduchu s rostoucí nadmořskou výškou vzrůstá. Má tedy opačný průběh než obvyklý, kdy teplota s rostoucí nadmořskou výškou klesá. Inverzní vrstva v atmosféře zabraňuje promíchávání vzduchu a vede tedy k hromadění vodní páry (tvorba mlh a nízké inverzní oblačnosti – stratu) i znečištění vzduchu pod vrstvou inverze.

chmi.cz